czwartek, 28 maja 2015

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Składniki:

2 serki homogenizowane (40 dag)
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 szklanki śmietany kremówki
1 puszka brzoskwiń (można zastąpić ananasem)
2 łyżki żelatyny
1 galaretka (brzoskwiniowa)
opcjonalnie szklanka rodzynek

Wykonanie:

1. Rodzynki sparzyć i osączyć.
2. Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę (zostawić z 2-3 połówki do przybrania).
3. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić podgrzewając i ostudzić.
4. Serki utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
5. Śmietanę ubić na sztywno w osobnej misce, połączyć z serkiem, żelatyną, rodzynkami i kawałkami brzoskwiń.
6. Masę przełożyć do tortownicy* i zostawić na przynajmniej godzinę w lodówce.
*można wyłożyć spód herbatnikami lub zrobić biszkopt.
7. Galaretkę przyrządzić według przepisu.
8. Schłodzony sernik przybrać brzoskwiniami i zalać galaretką. Zostawić na noc w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz