poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Likier słony karmel

Składniki 

✓ 2 puszki masy kajmakowej Gostyń (gostyńska ma dobry skład)
✓2 czekolady Karmelove Wedel (bez żadnych dodatków typu orzechy, chrupki)
✓500 ml śmietany kremówki 30%
✓350 ml mleka zagęszczanego nieslodzonego Gostyń
✓1 litr wódki (u mnie Bols)
✓trochę soli morskiej gruboziarnistej utłuc w moździerzu (lub grubo zmielić) ilość zależy od waszego upodabnia

Wykonanie

W garnku z grubym dnem na małym ogniu pogrzać masę kajmakową, ciągle mieszając aż będzie płynna.
Do płynnej masy dodać posiekane czekolady i mieszać aż się rozpuści.
Następnie dodać śmietanę kremówkę i mleko.
Mieszając cały czas podgrzewać kilka minut ok 3-4 (na bardzo małym ogniu żeby się nie przypaliło).
Odstawić do ostygnięcia.
Następnie miksować mikserem na wolnych obrotach dodając partiami wódkę.
Na koniec dodajemy sól i próbujemy, jak za mało słone to można dodać jeszcze soli. (Jeżeli chcemy żeby było mocniejsze to można dolać spirytusu).
Przelać do butelek, zakręcić i przechowywać w barku, alkohol i sól nie dopuszczają do zepsucia.
Przed użyciem wstrząsnąć, likier może się rozwarstwiać ale to nie jest oznaką zepsucia.

Źródło: https://www.instagram.com/p/B1ZR1fiI-h_/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz