piątek, 3 września 2021

Tarte flambée (flammkuchen)

Składniki:

300 g mąki pszennej typu 480, 500 lub włoskiej typu 00 (do pizzy)
2 łyżki oleju rzepakowego, słonecznikowego lub ryżowego
ok. 100 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
Dodatki klasyczne
200 ml śmietany 18% tłuszczu
1 średnia cebula pokrojona w piórka
ok. 200 g wędzonego boczku pokrojonego w zapałki
sól, pieprz
1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy – albo w mikserze planetarnym z hakiem przez kilka minut na wolnych obrotach, albo ręcznie przez 10 minut. Ciasto ma być jednorodne, sprężyste, ma odchodzić od ścianek miski. Kulę z ciasta zawijamy w folię spożywczą i na chwilę odkładamy na bok.
Rozgrzewamy piekarnik na maksimum z blaszką lub kamieniem do pizzy wewnątrz. W praktyce oznacza to 240-250 st. C.
W tym czasie przygotowujemy sos – śmietanę dokładnie mieszamy z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ja dodałam jeszcze ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Z tej ilości ciasta wyjdą trzy placki. Dzielimy więc ciasto na trzy części i po kolei każdą z nich wałkujemy na papierze do pieczenia możliwie najcieniej.
Na koniec placek smarujemy śmietaną, układamy na niej cebulę pokrojoną w piórka i posypujemy pokrojonym boczkiem. Pieczemy kilka minut aż brzegi się przybrązowią i natychmiast serwujemy.

Źródło: https://krytykakulinarna.com/tarte-flambee-flammkuchen-przepis/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz