Składniki:
1 kostka fety (150 g)2 łyżki miodu + 1 łyżka
2 łyżki sezamu
4 łyżki oliwy extra virgin
sól morska, świeży tymianek
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Kostkę fety osusz papierowym ręcznikiem, a następnie nasmaruj 2 łyżkami miodu. Obtocz z każdej strony w sezamie.2. Fetę przełóż do małego naczynia żaroodpornego i polej oliwą. Piecz 15 minut, aż sezam się lekko zarumieni, a ser będzie miękki. Wyjmij go z piekarnika i skrop pozostałą łyżką miodu. Dopraw szczyptą soli morskiej i tymianku.
3. Podawaj natychmiast w naczyniu żaroodpornym (podłóż pod nie ściereczkę kuchenną), feta szybko stygnie, tracąc swoją miękką konsystencję.
Rady/porady Rozkoszny twierdzi, że zamiast sezamu świetnie będą pasowały też orzechy włoskie i pistacje. Fetę można zapiec w towarzystwie fig, będą czarującym towarzystwem. Osobiście dodam, że gruszka też daje radę
Źródło: https://www.rozkoszny.pl/pieczona-feta-z-miodem-i-sezamem/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz