wtorek, 10 stycznia 2023

Kimchi

Składniki:

  • 5 łyżek soli
  • 2 – 3 litry wody
  • 1 kg kapusty pekińskiej
  • ¾ szklanki wody
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru
  • 3 – 6 łyżek papryki gochugaru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane lub starte na tarce
  • 4 cm imbiru, starte na tarce
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ małej rzepy lub kalarepy
  • ¼ szklanki szczypiorku, pokrojonego w grube kawałki
  • ¼ marchewki, pocięta w cienkie paseczki

Przygotowanie:

1. Kapustę przekroić wzdłuż na cztery części, następnie każdą ćwiartkę pokroić na małe kawałki. Tak przygotowaną kapustę przełożyć do dużej miski, zalać wodą z solą, docisnąć talerzykiem obciążonym słoikiem i odstawić na 60 minut.

2. W międzyczasie zagotować wodę z mąką ryżową oraz cukrem i gotować przez 1 -2 minuty do czasu, aż zmieni się w gęsty, ryżowy kleik. Wtedy zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.

3. Następnie do przestudzonego kleiku dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać aż do uzyskania gładkiej pasty. Kiedy pasta będzie wymieszana dodać rzepę, szczypior oraz marchew.

4. Namoczoną kapustę opłukać, odcedzić, bardzo dokładnie odcisnąć i przełożyć do dużej miski. Dodać pastę kimchi i przy pomocy dłoni w rękawiczkach dokładnie natrzeć kapustę pastą. Kiedy całość będzie wymieszana przełożyć do pojemnika, pojemnik zamknąć i zostawić na blacie na 2 – 5 dni, czyli do momentu, aż zrobi się lekko kwaśne. 

Źródło: https://www.jadlonomia.com/przepisy/prawdziwe-koreanskie-kimchi/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz