Składniki:
- 5 łyżek soli
- 2 – 3 litry wody
- 1 kg kapusty pekińskiej
- ¾ szklanki wody
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka cukru
- 3 – 6 łyżek papryki gochugaru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane lub starte na tarce
- 4 cm imbiru, starte na tarce
- ¼ łyżeczki soli
- ½ małej rzepy lub kalarepy
- ¼ szklanki szczypiorku, pokrojonego w grube kawałki
- ¼ marchewki, pocięta w cienkie paseczki
Przygotowanie:
1. Kapustę przekroić wzdłuż na cztery części, następnie każdą ćwiartkę pokroić na małe kawałki. Tak przygotowaną kapustę przełożyć do dużej miski, zalać wodą z solą, docisnąć talerzykiem obciążonym słoikiem i odstawić na 60 minut.2. W międzyczasie zagotować wodę z mąką ryżową oraz cukrem i gotować przez 1 -2 minuty do czasu, aż zmieni się w gęsty, ryżowy kleik. Wtedy zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
3. Następnie do przestudzonego kleiku dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać aż do uzyskania gładkiej pasty. Kiedy pasta będzie wymieszana dodać rzepę, szczypior oraz marchew.
4. Namoczoną kapustę opłukać, odcedzić, bardzo dokładnie odcisnąć i przełożyć do dużej miski. Dodać pastę kimchi i przy pomocy dłoni w rękawiczkach dokładnie natrzeć kapustę pastą. Kiedy całość będzie wymieszana przełożyć do pojemnika, pojemnik zamknąć i zostawić na blacie na 2 – 5 dni, czyli do momentu, aż zrobi się lekko kwaśne.
Źródło: https://www.jadlonomia.com/przepisy/prawdziwe-koreanskie-kimchi/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz