Składniki:
4 duże czerwone papryki1 papryczka chili
1 bakłażan
2 cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 240 stopni C.Paprykę pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Papryczkę chili przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać ziarenka.
Bakłażana pokroić wzdłuż na 4 części, 1 cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, 3 ząbki czosnku pozostawić w łupinkach. Wszystkie wymienione warzywa ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika na wysoką półkę. Pozostałą 1 cebulę i 1 ząbek czosnku obrać i drobno posiekać (czosnek najlepiej zetrzeć na drobnej tarce).
Warzywa piec przez ok. 20 minut.
Następnie włożyć je do worka foliowego, dokładnie zamknąć. Po około 30 minutach otworzyć woreczek i obrać warzywa ze skórek. Włożyć je do melaksera i rozdrobnić z dodatkiem drobno posiekanej surowej cebuli i roztartego ząbka czosnku (po zmiksowaniu mają pozostać małe kawałeczki warzyw).
Dodać oliwę, doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Ajwar jest już gotowy do spożycia.
Jeśli chcemy zrobić przetwory na zimę, należy całość dokładnie zagotować, następnie gorącą pastę wkładać do wyparzonych słoiczków, zakręcać suchymi pokrywkami i pasteryzować w delikatnie gotującej się wodzie, w szerokim garnku, przez ok. 15 - 20 minut. Po wyjęciu z wody przykryć grubym kocem i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/domowy-ajvar
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz