środa, 27 marca 2019

Bananowiec

BISZKOPT

5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. Ubić białka na sztywno
2. dodać cukier i ubić na sztywno
3. dodać żółtka - wymieszane z 2 łyżeczkami wody i 2 łyżeczkami oleju) - ubić na sztywno
4. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką
5. Piec w temperaturze 170C 20-30 minut

MASA

1 kosztka masła
3 żółtka
1 galaterka cytrynowa
4 banany (osobiście dodaję dosłownie kilka kropel soku z cytryny)

1. Banany rozgnieść/zblendować
2. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody
3. Masło utrzeć, dodać cukier i żółtka
4. Dodawać po łyżce banany
5. Dodać tężejącą galaretkę i utrzeć dokładnie
4. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt i wstawić do lodówki

PIANKA

3 białka
1/2 szklanki cukru
1 (2) galaretka wiśniowa (lub inna)

1. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody
2. Białka ubić, dodać cukier
3. Dodać galaretkę, dokładnie zmiksować
4. Wylać na masę bananową i włożyć do lodówki.

GALARETKA

2 banany
1 galaretka agrestowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz