wtorek, 10 września 2019

Ciasto kokosowe ze śliwkami

Składniki:

125 g masła
125 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego (lub kilka kropel aromatu cytrynowego lub otarta skórka z cytryny)
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g wiórków kokosowych
125 g greckiego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12%
450 g śliwek, odpestkowanych*
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
* Można urozmaicić kawałkami brzoskwini

Przygotowanie: 

1. W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut.
2. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu.
3. Dodać ekstrakt cytrynowy i zmiksować.
4. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe na zmianę z jogurtem greckim/kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko wymieszać przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się składników.
5. Formę o wymiarach 29 x 18 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać.
6. W ciasto powciskać przepołowione śliwki (można je ułożyć na wierzchu rozcięciami ku górze lub jak ja - powkładać bokiem w ciasto).
7. Piec w temperaturze 160ºC bez termoobiegu przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
8. Wyjąć z piekarnika, polukrować, kroić i podawać.

Lukier kokosowy:

1 szklanka cukru pudru
3 łyżki likieru kokosowego*
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dosypać cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty - likieru kokosowego.
* Można zastąpić sokiem z cytryny lub wodą.


Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-kokosowe-ze-sliwkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz