Składniki
– 3 dorodne grejpfruty lub 4 średnie– 4 kłącza kurkumy
– 4 ząbki czosnku
– 4 cm obranego kłącza imbiru
– 7-8 solidnych łyżek miodu (lub mniej ;)
Wykonanie:
1. Grejpfruty obieramy ze skórki i pozbywamy się jak najwięcej białej części. Pestki zostawiamy. Rozrywamy owoce na kawałki i umieszczamy w blenderze (najlepiej kielichowym).2. Kurkumę myjemy, nie obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i też dorzucamy do blendera. W ślad za nią wędruje pokrojony na plasterki imbir, obrane ząbki czosnku i miód.
3. Blendujemy wszystko możliwie gładko. Powinna nam wyjść dość gęsta ale wciąż płynna konsystencja. Jeśli antygrypina jest zbyt gorzka można dodać jeszcze trochę miodu.
Przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.
Źródło: niezawodna Krytyka Kulinarna: https://krytykakulinarna.com/antygrypina-przepis-na-niesamowita-miksture-ktora-walczy-z-przeziebieniem-i-wspiera-odpornosc/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz