Owsiany spód:
- 150 g płatków owsianych
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2-3 łyżki zimnej wody
Solony karmel daktylowy:
- 260 g daktyli
- 70 g masła orzechowego
- 50 ml jogurtu lub mleka roślinnego
- duża szczypta soli (lub wg uznania)
Polewa:
- 40 g oleju kokosowego
- 40 ml mleka roślinnego
- 100 g gorzkiej/deserowej czekolady
Wykonanie:
1. Płatki zmielić, dodać olej i syrop i ponownie zblendować, po trochu dodawać wodę aż do uzyskania kleistej masy, wyłożyć na spód tortownicy 20 cm, na dnie wyłożonej papierem, docisnąć i piec 15 min w 180*C
2. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 min, odcisnąć z wody, dodać masło orzechowe i jogurt/mleko, sól i zblendować wszystko razem na jednolitą masę, wyłożyć na ostudzony spód, wyrównać i do lodówki na 30 min/zamrażarki 10-15 min
3. Olej z mlekiem podgrzać prawie do zagotowania, zalać tym czekoladę i wymieszać do połączenia, wylać na schłodzony karmel, schłodzić
P.S. Trzymać w lodowce, ale wyjmować ok. 20-30 min przed podaniem (polewa zmięknie, będzie się lepiej kroić)
Źródło:https://www.instagram.com/p/CAQahQPJ2Gc/?utm_source=ig_web_copy_link
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz