Składniki:
1 szklanka (130 g) mąki pszennej½ szklanki (100 g) cukru, lub mniej
1 łyżeczka skórki z cytryny
ziarenka z 1 laski wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
120 g masła, miękkiego
1 jajko
3 – 4 kwaśne, twarde jabłka np. szara reneta
Glazura:
1 łyżka masła
2 łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki skórki z cytryny
1 łyżka miodu
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wysmaruj całość odrobiną masła i oprósz mąką.2. Mąkę połącz z cukrem, skórką cytryny, wanilią, proszkiem do pieczenia i solą. Masło za pomocą dłoni lub łyżki podziel na kawałki i dodaj je do mąki. Zacznij rozcierać pomiędzy palcami, zupełnie jak kruszonkę. W połowie tego procesu dodaj jajko, mieszaj do połączenia drewnianą łyżką lub dalej dłońmi. Ciasto będzie trochę klejące, ale tak ma być. Możesz też utrzeć je mikserem.
3. Jabłka obierz, przekrój na pół. Wydrąż trzon z nasionami. Ja najbardziej lubię robić to małym nożykiem, wdrążając (koślawe) kółka. Każdą wydrążoną połówkę delikatnie ponacinaj. Tak przygotowane jabłka rozwarstwią się podczas pieczenia, zachowując kształt.
4. Oprósz dłonie odrobiną mąki i przełóż ciasto do tortownicy rozprowadzając je po całej powierzchni. Wyłóż jabłkami wydrążeniem do dołu.
5. Piecz przez 40 – 50 minut, aż ciasto będzie złote, jabłka miękkie, a nóż wbity w placek po wyjęciu pozostanie suchy.
6. W międzyczasie przygotuj glazurę. Roztop masło z sokiem z cytryny i jej skórką, zagotuj. Dodaj miód i cukier puder, mieszaj aż do powstania gładkiej konsystencji. Za pomocą pędzelka pomaluj ciasto glazurą, nadając mu błysk i niesamowicie smaczny szyk.
Rady: Laskę wanilii można zastąpić kardamonem, cynamonem lub czym tylko lubisz. Wystarczy ½ łyżeczki.
Źródło: Rozkoszny, bo kto https://www.rozkoszny.pl/najprostszy-maslany-jablecznik/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz