poniedziałek, 29 maja 2023

Zapiekane szparagi

wersja I 

Składniki:

(1 pęczek) zielonych szparagów
70g startego parmezanu
200g pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz, świeża bazylia

1. Ułóż szparagi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek i dopraw solą. Posyp startym parmezanem. 
2. Przekrój pomidory na pół i umieść je w misce razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem i wymieszaj. 
3. Całość ułóż na szparagach i piecz w nagrzanym piekarniku (180 stopni przez około 15-20 minut)


wersja II

Skłądniki: 

zielone szparagi
szynka parmeńska 
oliwa
2 jajka

1. Szparagi owiń szybką i ułóż na blasze, skrop oliwą, dopraw. Piecz w nagrzanym piekarniku (180 stopni przez około 15-20 minut)
2. Wbij ostrożnie jajka i zapiekaj do momentu ścięcia się białek


Źródło I : https://www.instagram.com/p/CpsnOADowGq/
Źródło II: też insta, tyle, że na boczku a zgubiłam zapis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz