czwartek, 13 marca 2025

Sałatka z chrupiącym ryżem

Ryż:
1 szklanka ugotowanego ryżu jaśminowego
1 łyżka sriracha lub chili crisp
1 łyżka oleju sezamowego

Sałatka:
3-4 mini ogórki, pokrojone w cienkie plasterki
1 awokado, pokrojone w kostkę
1 szklanka rozmrożonego mrożonego edamame
szczypiorek

Dressing:
¼ szklanki octu ryżowego
1-2 łyżki tamari
2 łyżeczki oleju sezamowego
1-2 łyżeczki miodu
1 łyżka posiekanego marynowanego imbiru
1 ząbek czosnku, starty

PRZYGOTOWANIE: 
Ryż zapiec w air-fyer aż będzie chrupiący, pozostawić do ostygnięcia, 15-20 min w 200C 
Ogórki pokroić w cienkie plasterki, awokado w kostkę i posiekać szczypiorek. 
Rozdrobnić ryż, wymieszać wszystko z dressingiem 

Źródło: https://www.instagram.com/p/DGVfeIMO45b/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz