poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Muffiny jagodowe

Składniki:

200g mąki
60g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
180 g brązowego cukru
3 łyżeczki cukru wanil.
150g masła
300g kwaśnej śmietany
200g jagód leśnych (czarnych jagód)

Wykonanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 180C.
2. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
3. Roztopić masło.
4. Jajka rozmącić, dodać cukry, masło, śmietanę.
5. Do płynnych składników dodać suche i dobrze wymieszać.
6. Umyte, przebrane i osuszone jagody domieszać ostrożnie do ciasta.
Piec 20-25 min. Upieczone zostawić jeszcze 5 min w formie*.
*oryginalny przepis sugeruje jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem - ja wolę bitą śmietanę.

Przepis pochodzi z książki "Muffiny Małe, ale za to pyszne"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz