A. CIASTO
1 kg mąki10 dkg drożdży
1/3 kostki masła
2 żółtka
1 całe jajko
1 łyżka cukru
0,5 litra mleka
1. Zrobić rozczyn: 1 szklanka ciepłego mleka, drożdże roztarte z łyżką cukru + mąka (tyle, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany).
2. Pozostawić do wyrośnięcia (20-30 minut, w zależności od ciepła).
3. Jak wyrośnie dodać resztę składników (mleko podgrzać, masło roztopić) wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
B. FARSZ
1 duży por - pokroić i zeszklić
2 duże cebule - pokroić i zeszklić
3-4 kolorowe papryki - pokroić w pasku i udusić
80 dkg piecczarek - pokroić w paski i udusić
1 kg piersi z kurczaka - pokroić w cienkie paski i udusić z przyprawą "GYROS" (całe op)
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (do smaku)
20-25 dkg sera żółtego - zetrzeć na grubej tarce
Połączyć i wymieszać powyższe składniki
C. PIEROGI
1. Ciasto rozwałkować trochę grubiej niż na pierogi
2. Wykrawać krążki o średnicy ok 14 cm,
3. Nałożyć farsz, zlepić jak pierogi.
4. Ułożyć na blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem
Piec ok 20 min do lekkiego zarumienienia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz