środa, 23 września 2015

Pierogi kebabowe


A. CIASTO

1 kg mąki
10 dkg drożdży
1/3 kostki masła
2 żółtka
1 całe jajko
1 łyżka cukru
0,5 litra mleka

1. Zrobić rozczyn: 1 szklanka ciepłego mleka, drożdże roztarte z łyżką cukru + mąka (tyle, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany). 
2. Pozostawić do wyrośnięcia (20-30 minut, w zależności od ciepła).
3. Jak wyrośnie dodać resztę składników (mleko podgrzać, masło roztopić) wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.

B. FARSZ

1 duży por - pokroić i zeszklić
2 duże cebule - pokroić i zeszklić
3-4 kolorowe papryki - pokroić w pasku i udusić
80 dkg piecczarek - pokroić w paski i udusić
1 kg piersi z kurczaka - pokroić w cienkie paski i udusić z przyprawą "GYROS" (całe op)
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (do smaku)
20-25 dkg sera żółtego - zetrzeć na grubej tarce

Połączyć i wymieszać powyższe składniki

C. PIEROGI

1. Ciasto rozwałkować trochę grubiej niż na pierogi

2. Wykrawać krążki o średnicy ok 14 cm, 

3. Nałożyć farsz, zlepić jak pierogi.

4. Ułożyć na blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem
Piec ok 20 min do lekkiego zarumienienia

D. SOS

Oryginalny przepis, który dostałam na kartce (nie znam pochodzenia) przewiduje sos:
majonez + keczup + 2-3 ząbki czosnku + śmietana. Osobiście polecam zrobić tzatziki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz