sobota, 26 września 2015

Chłodnik pomidorowy ze szczypiorkiem

Składniki:

1 l zsiadłego mleka / maślanki
50 dag dojrzałych pomidorów (np malinowych)
1 pęczak szczypiorku
3-4 łyżki przecieru
4 jajka
sól, pieprz, (szczypta cukru do smaku)

Wykonanie:

1. Pomidory sparzyć, zahartować zimną wodą, obrać ze skórki i pokroić w malutką kostkę.
2. Szczypiorek umyć, osuszyć, kilka źdźbeł odłożyć do dekoracji, resztę posiekać.
3. Jajka ugotować na twardo. Przelać zimną wodą, ostudzić, obrać i pokroić na cząstki.
4. Schłodzone zsiadłe mleko połączyć z przecierem. Włożyć pomidory, szczypiorek.
5. Doprawić do smaku.
Można dodać przeciśnięty ząbek czosnku lub tabasco.
6. Chłodnik rozlać na porcje do miseczek. Do każdej włożyć cząstki jajka, udekorować.
Przepis pochodzi z gazety Twoje Imperium

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz