Składniki:
250 g mąki (pszennej tortowej)150 g masła
szczypta soli, 3 łyżki cukru
3 jajka
250 g sera mascarpone
250 ml zagęszczonego mleka w puszce
maliny
Wykonanie:
1. Formę na tartę (o średnicy 24 cm) posmarować grubo masłem.2. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól, cukier. Miksowac mieszadłem lub rozcierać palcami lub siekać nożem. Dodać jajko wyrobić składniki w kulę.
3. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć i włożyć do lodówki na godzinę.
4. Piekarnik nagrzać do 190 C, ciasto rozwałkować i wyłożyć formę. Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć (np jabłkiem). Wstawić do piekarnika, piec 15 minut, usunąć folię i piec 13 minut na złoty kolor.
Piekarnik nastawić na 180 C.
5. W misce zmiksować ser z jajkami i mlekiem.
6.Wylać na spód i wstawić do piekarnika. Piec ok 15 minut aż masa zastygnie.
7. Wyjąć z piekarnika i od razu w miarę gęsto ułożyć maliny delikatnie dociskając.
Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_z_malinami/przepis.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz