niedziela, 22 listopada 2015

Ciasto z borówką amerykańską

Składniki:

1½ Szklanki mąki tortowej lub razowej
200g masła (zmrożone przez ok. 30 minut w zamrażarce)
½ łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru lub cukru pudru
½ Szklanki bardzo zimnej wody

6 Szklanek borówki amerykańskiej
½ Szklanki cukru
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
50g masła (¼ kostki)
1 łyżka soku pomarańczowego
1 Szczypta cynamonu


Wykonanie:

1. Zmrożone masło ucieramy na tarce o grubych oczkach.
2. Do miski z masłem dodajemy przesianą mąkę, cukier i sól.
3. Delikatnie mieszamy składniki i szybko wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo, w trakcie wyrabiania, zimną wodę.
4. Odstawiamy przykryte lub zawinięte w folię ciasto do lodówki na min. 1 godzinę.
5. Wszystkie składniki na nadzienie (oprócz masła) delikatnie mieszamy w misce.
6. 1/3 ciasta wykładamy na dnie, a 1/3 wylepiamy boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Pozostałą, 1/3 część rozwałkowujemy, podsypując mąką, na kształt koła o średnicy tortownicy. Na środku robimy kilka niedużych nacięć, przez które w trakcie pieczenia będzie mogło wydostawać się gorące powietrze.
8. Owoce przekładamy do tortownicy wylepionej ciastem i przykrywamy rozwałkowanym kołem z ponacinanego ciasta. Zlepiamy brzegi koła z ciastem wylepionym na bokach tortownicy.
9. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 220C przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy jeszcze przez ok. 30-40 minut.
Ciasto kroimy po całkowitym wystudzeniu.



Źródło: http://dorota.in/ciasto-z-borowka-amerykanska/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz