SKŁADNIKI
300 g rabarbaru250 g drobnego cukru - spokojnie można dać ok połowę
200 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
100 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie: cukier puder
PRZYGOTOWANIE
1. Rabarbar umyć, przyciąć końce i pokroić na 1/2 cm kawałki. Włożyć do miski, dodać 100 g cukru, wymieszać i odstawić na godzinę aż puści sok. W międzyczasie 2-3 razy zamieszać. Dokładnie odsączyć2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia
3. Mikserem dokładnie ubić masło ze 150 g cukru i wanilią na puszystą masę (dałam 75g)
4. Dodawać po jednym jajku w odstępach czasu, miksując pomiędzy kolejnymi dawkami
5. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitej masy. Zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników i przełożyć do przygotowanej formy. Na wierzchu położyć odsączony rabarbar.
6. Piec przez ok. 30 minut lub do czasu aż ciasto się zrumieni.
Posypać cukrem pudrem.
Źródło, niezawodna Kwestia Smaku: https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_angielska/ciasto_rabarbar/przepis.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz