- 100 g suszonych daktyli
- 120 g orzechów (np migdałów)
- 120 g wiórków kokosowych
- 1-2 łyżki kakao (np czarnego)
Jagodowe nadzienie:
- 300 g jagód (można mrożonych)
- 300 ml mleka kokosowego
- 70-80 g erytrytolu (lub mniej)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżeczka agaru
- 40 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na 15 min, odsączyć i zblendować na pastę2. Wiórki, orzechy zmielić z dodatkiem kakao, dodać pastę daktylową i zagnieść na plastyczną masę, którą wylepić spód i boki tartownicy (moja o wym. 38x11 cm, dobrze docisnąć, żeby się potem nie kruszyła!) odstawić do lodówki
3. Jagody razem z mlekiem umieścić w garnuszku, podgrzewać do roztopienia, zdjąć z kuchenki i zblendować, postawić z powrotem na palnik, dodać słodzik, sok i wanilię, podgrzewać do zagotowania, wtedy wsypać agar i gotować całość ok. 2 min, po tym czasie do gotującego mleka wlać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z zimną wodą, zagotować, cały czas intensywnie mieszając całość, zdjąć z kuchenki i wylać na przygotowany spód, wyrównać i ostudzić, wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc
Źródło: https://www.instagram.com/p/COqH97esfLO/?utm_source=ig_web_copy_link
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz