Składniki:
Mąka 180 gMasło 90 g
Brązowy cukier 2 łyżki
Żółtko 1 szt.
Zimna woda 1-2 łyżki
Szczypta soli
Mascarpone 250 g
Śmietana 30 proc. (zimna) 250 ml
Biała czekolada (tabliczka) 100 g
Borówki
Wykonianie:
1. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj szczyptę soli i zimne, pokrojone w drobną kostkę, masło. Połącz składniki tak, żeby uzyskać kruszonkę, dodaj żółtko i trochę zimnej wody, zagnieć gładkie jednolite ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut.2. Ciasto rozwałkuj, wylep nim formę do tarty, nakłuj widelcem i wstaw jeszcze na 10 minut do lodówki. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto przykryj papierem do pieczenia, obciąż suchą fasolą, piecz przez 10 minut. Usuń fasolę i papier, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 10-12 minut. Dobrze wystudź.
3. Czekoladę połam na kostki, włóż do miseczki, wlej 3 łyżki kremówki. Miskę wstaw do rondelka z wodą i podgrzewaj, żeby roztopić czekoladę. Borówki opłucz i osusz. Mascarpone ubij z pozostałą kremówką. Dodaj przestudzoną płynną czekoladę, dokładnie wymieszaj. Schłodź krem przez 15-20 minut, przełóż na kruchy spód, udekoruj owocami.
Źródło: https://www.instagram.com/p/CR62gqYMMjH/?utm_source=ig_web_copy_link
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz