Składniki:
50 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego250 g dowolnej, białej soli (np. morskiej, alpejskiej lub kamiennej)
Przygotowanie:
1. Liście czosnku niedźwiedziego umyć, dokładnie osuszyć, odciąć ogonki i poszatkować.2. Czosnek niedźwiedzi i 50 g soli zmiksować blenderem na wilgotną, gładką masę.
3. Dosypać resztę soli i wymieszać łyżką, tak długo, aż cała sól zabawi się na zielono.
4. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć równomiernie sól na całej powierzchni.
Suszyć w piekarniku przez ok. 2 godziny w temperaturze ok. 50°C, grzałka góra- dół.
Co pół godziny przemieszać i rozetrzeć między dłońmi. (Można również wystawić sól na słońce na kilka godzin, aż będzie sucha. Od czasu do czasu przemieszać).
5. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w suchym, ciemnym i nie za ciepłym miejscu, aby sól nie straciła aromatu i koloru.
5. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w suchym, ciemnym i nie za ciepłym miejscu, aby sól nie straciła aromatu i koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz