sobota, 8 kwietnia 2023

Sól z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

50 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
250 g dowolnej, białej soli (np. morskiej, alpejskiej lub kamiennej)

Przygotowanie:

1. Liście czosnku niedźwiedziego umyć, dokładnie osuszyć, odciąć ogonki i poszatkować.
2. Czosnek niedźwiedzi i 50 g soli zmiksować blenderem na wilgotną, gładką masę.
3. Dosypać resztę soli i wymieszać łyżką, tak długo, aż cała sól zabawi się na zielono.
4. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć równomiernie sól na całej powierzchni. 
Suszyć w piekarniku przez ok. 2 godziny w temperaturze ok. 50°C, grzałka góra- dół. 
Co pół godziny przemieszać i rozetrzeć między dłońmi. (Można również wystawić sól na słońce na kilka godzin, aż będzie sucha. Od czasu do czasu przemieszać).
5. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w suchym, ciemnym i nie za ciepłym miejscu, aby sól nie straciła aromatu i koloru.

Źródło: https://www.kuchnia-domowa.pl/przepisy/przyprawy/510-sol-z-czosnkiem-niedzwiedzim

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz