Biszkopt szpinakowy:
5 dużych jajek3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
120 g świeżego szpinaku 'baby'
260 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo: świeżo wyciśnięty sok z 1 limonki, do nasączenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Szpinak i olej zmiksować blenderem lub w blenderze kielichowym na jednolity mus/papkę szpinakową.
2. Białka oddzielić od żółtek.
3. Białka umieścić w misie miksera i ubić do otrzymiania gęstej piany.
4. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.
5. Dodawać żółtka, po kolei, ubijając.
6. Dodać papkę szpinakową i ubić, do połączenia.
7. Mąkę pszenną z proszkiem - przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki. Powinno powstać gęste, napowietrzone ciasto, przypominające w konsystencji biszkopt.
8. Ciasto przełożyć do formy 23 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC , bez termoobiegu, przez około 35 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
9. Wyjąć, wystudzić. Z ciasta odkroić wierzch (część pozostawić na okruszki; resztę można zjeść lub można zamrozić na przyszłość) w taki sposób, by otrzymać blat o grubości około 2,3 - 2,5 cm.
10. Blat pozostawić w formie, nasączyć sokiem z limonki.
Mus truskawkowy:
650 g truskawek, świeżych lub mrożonych2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 opakowanie galaretki truskawkowej (na 500 ml wody)
450 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
1. Truskawki pokroić na kawałki lub plasterki. Umieścić je w garnuszku razem z cukrem i sokiem z cytryny.
2. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika.
3. Zmiksować blenderem na puree.
4. Do gorącego puree dodać galaretkę w proszku i wymieszać do jej dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej, a następnie umieścić w lodówce do schłodzenia - puree powinno postać płynne, może delikatnie zgęstnieć.
6. W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić.
7. Dodać puree z truskawek. Delikatne lecz dokładnie wymieszać.
Mus truskawkowy przelać na wystudzony biszkopt szpinakowy, wyrównać. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem ozdobić dodatkowymi świeżymi truskawkami i okruszkami pozostałymi ze szpinakowego biszkoptu.
Kroić w kostkę. Przechowywać w lodówce.
Dodatkowo: 300 g świeżych truskawek, do dekoracji
Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/kostka-truskawkowe-pole
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz