wtorek, 23 lipca 2019

Sałatka z pieczonych warzyw z fetą

Skladniki:

5 buraków,
3 marchewki,
1 batat,
1 czerwona cebula,
ulubiony ser (feta, gorgonzola, biały)
opcjonalnie: płatki migdałów
przyprawy, np: sól, pieprz, oliwa, czosnek granulowany, cynamon, papryka słodka, papryka ostra
SOS: oliwa, ocet balsamiczny/sok z cytryny, miód, musztarda

Wykonanie:

1. Piekarnik nastawić na 180C, umyć i obrać warzywa
2. Zawinąć buraki w folię aluminiową, doprawić, np cynamon + czosnek. Wstawiamy na 60 minut, choć to zależy od wielkości buraka
3. Marchewki pokroić na 1centymetrowe plasterki, batata w kostkę, cebulę w ósemki
4. Marchewki skropić oliwą, doprawić papryką dorzucić po 30 minutach od wstawienia buraków.
5. Batata (doprawić ostrą papryką) i cebulę po 40.
6. Po 1h wrzucić do miski z wcześniej przygotowanym sosem, posypać serem i migdałami

Źródło: https://www.facebook.com/siodmykucharz/posts/378104032632264

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz