Składniki
ciasto:400g mąki pszennej
200g zimnego masła
50g cukru pudru
1 żółtko
ok 3 łyżki zimnej wody
nadzienie wiśniowe:
1 kg świeżych wydrylowanych wiśni
200 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 szkl wody
1. Masło siekamy z cukrem i mąką a następnie dodajemy żółtko; dodajemy wodę jeśli potrzeba wody dodajemy więcej.
2. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.3. W tym czasie przygotowujemy wiśniowe nadzienie. Do garnka wkładamy umyte, wydrylowane wiśnie, wsypujemy cukier i wyciskamy sok z cytryny; gotujemy na małym ogniu ok 10 minut.
4. W kubku rozrabiamy mąkę z wodą; dodajemy do wiśni, mieszamy i chwilę gotujemy.
5. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części; ja na spód dałam trochę więcej. Większą część rozwałkowujemy, przekładamy na tortownicę (24cm), tak żeby ciasto sięgało do górnej krawędzi.
6. Wlewamy nadzienie wiśniowe.
7. Resztę ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na wierzch. Wystające ciasto opuszczamy i delikatnie ale dokładnie dociskamy widelcem, tak żeby nie wyciekło nam nadzienie. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy obficie cukrem. Na wierzchu patyczkiem od szaszłyków robimy kilka dziurek.
8. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C pieczemy 15 min a następnie obniżamy temperaturę do 175°C i pieczemy kolejne 25-30 min
Źródło: https://smaker.pl/przepis-placek-wisniowy-z-miasteczka-twin-peaks,108495,izaa-a.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz