środa, 24 kwietnia 2024

Majonez z czosnkiem niedźwiedzim

Korzystamy z przepisu na majonez klasyczny:

1 jajko
1 szklanka oleju
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli

Do jego przygotowania należy użyć blendera tzw. żyrafy: jajko wbić do wysokiego naczynia, dodać olej i pozostałe składniki
Włożyć blender i trzymając noże przy dnie włączyć silnik. Miksować na najwyższych obrotach przez ok. 1/2 minuty, po tym czasie powoli podnosić stopę blendera (dzięki temu następuje stopniowe pobieranie oleju do przygotowywanego majonezu).
Następnie dodajemy liście czosnku i miksujemy na gładko (można wcześniej czosnek zmiksować na pastę i dodać odpowiednią jej ilość)


Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/majonez/majonez.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz