wtorek, 23 kwietnia 2024

Zupka lasagne

1 szklanka (110 g) pomidorów suszonych w oleju
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
½ średniej białej cebuli, obranej
3 ząbki czosnku, obrane
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka cukru trzcinowego
3 łyżki sosu sojowego
3 szklanki (750 ml) wody
4 – 5 płatów lasagne (70 g), połamanych na pół
2 garści (70g) szpinaku
250 g pieczarek brunatnych lub zwykłych, posiekanych drobną kostkę
½ łyżeczki suszonego tymianku
olej ze słoika po pomidorach
parmezan, do podania

1. Przełóż suszone pomidory wraz z koncentratem pomidorowym, cebulą, czosnkiem, wędzoną papryką, oregano, cukrem, 2 łyżkami sosu sojowego i 3 łyżkami wody do pojemnika malaksera lub blendera. Zblenduj na gładką pastę.
2. Rozgrzej na umiarkowanej mocy 3 łyżki oleju ze słoika po pomidorach w średnim garnku. Dodaj przygotowaną pastę i smaż, często mieszając, aż lekko pociemnieje, około 10 minut. Wlej wodę i dopraw solą, jeśli trzeba. Dodaj płaty lasagne i gotuj, aż będą al dente, około 6 minut. Dodaj szpinak i delikatnie mieszaj, aż straci na swojej objętości.
3. Rozgrzej na dużej mocy 3 łyżki oleju ze słoika po pomidorach na dużej patelni. Smaż pieczarki, rzadko mieszając, aż się zarumienią, około 5 minut. Zdejmij z ognia i dodaj tymianek i pozostałą 1 łyżkę sosu sojowego. Przemieszaj, aby obtoczył grzyby.
4. Zupę lasagne podawaj z śnieżycą parmezanu i zarumienionymi grzybami.

Źródło: https://www.rozkoszny.pl/zupka-lasagne/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz