niedziela, 21 kwietnia 2024

Zupa krem z batatów i soczewicy z mlekiem kokosowym

Bataty 600 g
Ziemniaki 300 g
Marchew 2 szt.
Cebula 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Soczewica czerwona 300 g
Chili ½ szt.
Curry 1,5 łyżki
Olej 2 łyżki
Ostra papryka w proszku ½ łyżeczki
Mleko kokosowe 400 ml
Szczypior 1 łyżka posiekanego
Pieprz świeżo mielony

1. Bataty, ziemniaki i marchew obierz, pokrój na nieduże kawałki, wrzuć do garnka, dołóż posiekaną z grubsza cebulę i czosnek, wlej olej. Smaż razem przez 5 minut często mieszając.
2. Wsyp curry i ostrą paprykę, wymieszaj, wlej 1,5 litra wody. Gotuj przez 15 minut, wsyp soczewicę. Gotuj, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby dolej wody (soczewica szybko ją wchłania).
3. Do zupy dodaj mleko kokosowe. Podgrzej. Przelej do blendera i zmiksuj. Przelej do misek, udekoruj plasterkami chili, szczypiorem i kiełkami. Oprósz pieprzem.

Źródło: https://www.instagram.com/p/CCDnpwQJC-U/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz