Składniki:
500 g serka śmietankowego typu Philadelpia, w temperaturze pokojowej200 g pasty pistacjowej (100% pistacji), w temperaturze pokojowej
200 g cukru białego
2 łyżki oleju dyniowego nierafinowanego (opcjonalnie)
5 dużych jajek
4 łyżki (40 g) mąki pszennej
500 g śmietanki 36%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ łyżeczki soli morskie drobnoziarnistej
Wykonanie:
1. Przygotuj sernik: rozgrzej piekarnik wraz z blachą do 240 stopni (góra-dół). Wysmaruj tortownicę 23 cm masłem, spód i boki wyłóż papierem do pieczenia tak, aby wystawał 4 – 5 cm ponad formę.2. Ser, pastę pistacjową, cukier i olej utrzyj mikserem, aż masa będzie gładka i aksamitna. Zacznij dodawać stopniowo jajka, jedno po drugim, cały czas miksując.
3. W innej średniej wielkości misce za pomocą trzepaczki wymieszaj mąkę z ¼ śmietanki (100 g). Chcesz, aby mąką całkowicie się w niej rozpuściła. Dodaj resztę śmietanki. Dokładnie wymieszaj. Wlej tak przygotowaną śmietanę do masy serowej. Dodaj sól i wanilię. Masa będzie dość płynna.
4. Masę serową wylej bardzo powoli do tortownicy. Piecz przez około 30 minut, aż wierzch się skarmelizuje na kolor ciemno bursztynowy (możliwie, że nieregularnie np. tylko brzegi), a środek sernika będzie się trząść jak galareta, wydając się surowy w środku. Zetnie się podczas studzenia. Jeśli sernik zacznie zbyt szybko przypiekać się podczas pieczenia, przykryj go folią aluminiową.
5. Wystudź sernik w temperaturze pokojowej, a następnie przełóż do lodówki na minimum 8 godzin (po tym czasie zyska odpowiednią, wymarzoną konsystencję).
Źródło: https://www.rozkoszny.pl/pistacjowy-sernik-baskijski-z-sosem-z-bialej-czekolady/
Rozkoszny podaje z sosem z białej czekolady
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz