niedziela, 25 stycznia 2015

Drobiowe burgery z kaszą jaglaną

Składniki:

350 g mięsa mielonego z indyka
1/2 szklanki kaszy jaglanej
3 łyżki posiekanej szalotki
1 ząbek czosnku
6 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka
1 łyżka oliwy
1 łyżka posiekanej natki
przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka kurkumy, oregano, słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, cynamonu, 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego
1 małe jajko

Wykonanie:

1. Kaszę wsypać do garnka, wlać szklankę wody (2*tyle co kaszy) zagotować, przykryć, gotować na wolnym ogniu 9 minut, aż kasza wchłonie wodę. Wystudzić.
2. Mięso przełożyć do miski, dodać kaszę.
3. Cebulę zeszklić ze startym czosnkiem i dodać do mięsa.
4. Dodać posiekane pomidory, oliwę, natkę i przyprawy. Wymieszać. Dodać jajko i ponownie wymieszać.
5. Dłońmi formować kotleciki smażyć z obu stron
Przepis sugeruje by podawać z sałatką z awokado i pomidorków.

Przepis pochodzi stąd: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/indyk/burgery_z_indyka_i_kaszy_jaglanej/przepis.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz