Składniki:
350 g mięsa mielonego z indyka1/2 szklanki kaszy jaglanej
3 łyżki posiekanej szalotki
1 ząbek czosnku
6 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka
1 łyżka oliwy
1 łyżka posiekanej natki
przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka kurkumy, oregano, słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, cynamonu, 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego
1 małe jajko
Wykonanie:
1. Kaszę wsypać do garnka, wlać szklankę wody (2*tyle co kaszy) zagotować, przykryć, gotować na wolnym ogniu 9 minut, aż kasza wchłonie wodę. Wystudzić.2. Mięso przełożyć do miski, dodać kaszę.
3. Cebulę zeszklić ze startym czosnkiem i dodać do mięsa.
4. Dodać posiekane pomidory, oliwę, natkę i przyprawy. Wymieszać. Dodać jajko i ponownie wymieszać.
5. Dłońmi formować kotleciki smażyć z obu stron
Przepis sugeruje by podawać z sałatką z awokado i pomidorków.
Przepis pochodzi stąd: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/indyk/burgery_z_indyka_i_kaszy_jaglanej/przepis.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz