Składniki:
2 duże paczki herbatników petit beurre
1 puszka kajmaku
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru (z wanilią lub cukrem waniliowym 16g)
125 g masła
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru
4 jajka
600 ml śmietany kremówki (najlepiej 36%)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Wykonanie:
1. Formę (25*35)wyłożyć papierem (ułatwi wyciąganie ciasta i mycie); na dno wyłożyć pojedynczą warstwę herbatników.
2. Kajmak podgrzać cały czas mieszając (by stał się lekko płynny i dał rozsmarować) i wyłożyć na herbatniki. Wyrównać. Przykryć drugą warstwą herbatników.
3. Budyń:
Zagotować dwie szklanki mleka z cukrem i masłem. Trzecią szklankę zmiksować z jajkami i mąkami, wlać do gorącego mleka. Gotować 2 minuty cały czas energicznie mieszając (by nie zrobiły się grudki).
Budyń wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć kolejną warstwą herbatników.
4. Całość owinąć w folię spożywczą (niby niekonieczne), schłodzić i włożyć do lodówki na całą noc, by herbatniki zmiękły.
5. Wyjąc z lodówki, ściągnąć folię.
6. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru (ja dodałam również śmietan-fix). Wyłożyć na ciasto.
7. Na wierzch zetrzeć czekoladę.
7. Na wierzch zetrzeć czekoladę.
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-jak-3-bit
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz