Składniki:
50 g mąki kokosowej3 duże jajka
1/2 szklanki roztopionego, przestudzonego masła (ok. 125 g)
1/4 szklanki mleka
40 g gorzkiego kakao
1/2 szklanki cukru trzcinowego (lub ok. 60 g ksylitolu)
Polewa czekoladowa:
50 g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki mleka lub śmietanki 30%
Wykonanie:
1. Blaszkę (np 18*18cm lub mała keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.2. Mąkę kokosową, kakao i cukier (lub ksylitol) wymieszać w naczyniu.
3. W osobnej misce połączyć ze sobą jajka, roztopione masło i mleko.
4. Wlać mokre składniki do suchych i zmiksować.
5. Masę przełożyć do blaszki i wyrównać wierzch łopatką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30-35 minut - patyczek wbity w ciasto musi pozostać suchy.
6. Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić i schłodzić w lodówce.
7. Przygotować polewę, roztapiając w rondelku na małym ogniu czekoladę z mlekiem lub śmietanką. Dokładnie wymieszać, aż składniki utworzą lśniącą polewę.
8. Udekorować nią brownie i (opcjonalnie) posypać wybranymi dodatkami (świetnie sprawdzą się wiórki kokosowe dla podkreślenia smaku ciasta).
Źródło: http://www.planeta-smaku.pl/2016/11/brownie-z-maka-kokosowa-bez-glutenu.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz