środa, 22 listopada 2017

Ciasteczka brownie

 Składniki:

60 g masła
170 g gorzkiej czekolady
2 jajka
150 g cukru
50 g mąki
2 i 1/2 łyżki kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g orzechów pekan lub włoskich
50 g deserowej czekolady


Wykonanie: 

1. Do rondelka włożyć pokrojone masło i zacząć podgrzewać na małym ogniu. Gdy będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki gorzką czekoladę i mieszając roztopić ją. Odstawić z ognia.
2. Do miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać przez ok. 5 minut aż jajka będą puszyste i gęste, a cukier całkowicie rozpuszczony*. Wlać masę czekoladową i wymieszać na jednolitą masę. Wsypać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i wymieszać lub zmiksować na małych obrotach na jednolitą masę bez grudek.
3. Wymieszać z posiekanymi orzechami i pokrojoną na kawałeczki czekoladą deserową. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 10 minut do zamrażarki.
4. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Nabierać po łyżce masy i wykładać ją na blaszkę z zachowaniem odstępów. Piec przez 10 minut. Podczas wyjmowania z piekarnika ciasteczka mają być miękkie w środku, zastygną po ostudzeniu.

Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasteczka-brownie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz