Składniki:
600 g herbatników maślanych (z ząbkami)200 g masła (miękkiego)
150 g wiórków kokosowych
1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka
OPCJONALNIE: 2 łyżki likieru kokosowego, 2 łyżki likieru amaretto.
Płatki migdałów.
Wykonanie:
BUDYŃ1. Odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać je (np. rózgą) z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkami oraz likierami jeśli ich używamy*.
2. Resztę mleka zagotować (dokładnie, aż zacznie kipieć), następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować co chwilę mieszając.
3. Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą aby nie zrobił się kożuch).
4. Miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty aż się napuszy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń ciągle ubijając.
PRZEŁOŻENIE
5. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
6. Układać warstwami na przemian herbatniki i krem budyniowy, otrzymując 4 takie warstwy, na wierzchu ma być warstwa kremu.
7. Posypać wiórkami i schłodzić bez przykrycia.
OPCJONALNIE: powidło malinowe, płatki migdałów dodatkowo do którejś z warstw
* nie można przesadzić z likierem, bo potem budyń nie chce zgęstnieć
Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-raffaello
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz