Składniki:
2 jajka200 g drobnego cukru lub cukru pudru
150 ml oleju roślinnego
200 g drobno startej marchewki
50 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan + do dekoracji
75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)
50 g wiórków kokosowych
200 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
po 1 łyżeczce sody i cynamonu
szczypta soli
125 g kremowego serka (cream cheese) np. Philadelphia, Twój Smak
50 g masła (miękkiego)
100 g cukru pudru (lub mniej)
Wykonanie:
1. Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Ubić je do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.2. Dodać marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
3. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
4. Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
5. Ubić serek razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki.
Dobrze wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Spód posmarować 1/3 ilości polewy.
6. Przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować resztę polewy. Udekorować orzechami.
Źródło: https://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_marchewkowe/przepis.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz